Алгоритмите на YouTube са виновни за все по-популярното вярване, че Земята

...
Алгоритмите на YouTube са виновни за все по-популярното вярване, че Земята
Коментари Харесай

Хората вярват, че земята е плоска, заради алгоритмите на YouTube

Алгоритмите на YouTube са отговорни за все по-популярното поверие, че Земята е плоска, сочи нови изследване, представено от The Guardian.

Учени посетили две конференции на хора, които считат, че Земята е плоска и в изявленията с посетителите забелязали един и същи модел на информиране, добавя bTV. Всички участници в интервютата, без един, декларирали, че трансформирали мнението си за формата на Земята откакто гледали клипове за тайни теории в YouTube.

“В платформата има доста клипове, които носят добра информация, само че логаритмите й, които насочват хората към сходни тематики, елементарно могат да ни изпратят в “заешката дупка ”, разяснява проф. Ашли Ландръм, водила изследването.

Участниците споделили, че преди да доближат до теорията за плоската Земя, гледали други клипове за тайни теории към кацането на Луната и атентатите на 11 септември. Така логаритмите на платформата разумно им предложили клипове за плоската Земя.

Едно от най-популярните е “200 доказателства, че Земята не е въртяща се топка ”, което учените показват като изключително дейно. Според тях това се дължи на видимо сериозните причини, които се харесват както на феновете на тайни теории, по този начин и на скептиците.

“Вярването, че Земята е плоска единствено по себе си не е рисково, само че това води със себе си подозрение в науката и институциите. Всички желаеме хората да са сериозни към информацията, която получават, само че салдото е нежен ”, разяснява още Ландръм.

Тя прикани учени от целия свят да оказват помощ тази дезинформация да спре, като снимат научни видеоклипове, в които да оборят причините за плоската Земя.

От “Гардиън ” потърсили коментар от платформата по отношение на изследването на Ландръм, само че за момента нямат отговор.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР